LinkedInInstagramFacebook

Zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker

Waarom kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker?
Als je zelf wilt kiezen, zelf invulling wilt geven aan, verschillende taartjes proeft, fotografen en locaties bezoekt en jurken past en blijft passen. Waarom zou je dan niet ook bewust nadenken over de invulling van de ceremonie en zoeken naar degene aan wie je je verhaal toevertrouwt, met wie er een klik is, kortom: naar de trouwambtenaar/ceremoniespreker die bij je past, die je aanvoelt en die je dromen voor de grote dag in vervulling kan laten gaan. Niet in iedere gemeente is het mogelijk om zelf je trouwambtenaar te kiezen of soms is het wel mogelijk, maar zit degene die jullie zoeken er gewoonweg niet bij. Of wil je liever meer eigen invulling, meer flexibiliteit, een ander tijdstip of een andere, wellicht eigen, locatie? Wat dan? Dan is het zoeken naar die ene zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker, net zolang tot je hem of haar gevonden hebt.

Wat doet een zelfstandig trouwambtenaar eigenlijk precies?
Een zelfstandig trouwambtenaar geeft net als een trouwambtenaar in dienst van een gemeente invulling aan een wettelijk huwelijk, anders gezegd: trouwt mensen. Sommigen van hen zullen alleen zelfstandig werkzaam zijn, anderen zullen er juist voor kiezen om zowel in dienst van een gemeente te werken als zelfstandig. Maar zoals gezegd hebben beiden van trouwen hun professie gemaakt.

Naast beëdigd trouwambtenaar is ZegJijJa ook ceremoniespreker en daarmee kan ZegJijJa invulling geven aan zowel een wettelijk huwelijk als een ceremonieel huwelijk.

Wettelijk of ceremonieel huwelijk? Wat is het verschil daartussen?
Het grote verschil tussen beide zit in de rechtsgeldigheid.

Bij een wettelijk huwelijk is er sprake van een ceremonie met rechtsgeldigheid.
Je trouwt op dat moment officieel met een beëdigd trouwambtenaar of (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand op een door jullie gekozen aangewezen trouwlocatie van de gemeente.

Bij een ceremonieel huwelijk is er sprake van een ceremonie zonder rechtsgeldigheid.
Je trouwt op dat moment dan ook niet officieel. Dat doe je op een ander (wellicht gratis) moment bij de gemeente. Het voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat jullie niet gebonden zijn aan locaties en tijden van de gemeente, maar eigen plaats en tijd kunnen kiezen. Precies zoals het jullie past. En ook dan kunnen we alles inpassen wat voor jullie belangrijk is en het net laten lijken of dit het officiële moment is.